Vappupuheeni Raahen Työväen Vapussa 1.5.2024

Hyvät kuulijat, hyvät ystävät,

tänään on Työväen juhlapäivä. Tänään on meidän päivämme.

Juhlintaamme varjostaa kuitenkin moni asia.

Orpo-Purran hallituksen aiheuttama työelämän epävarmuus, hyvinvointivaltion purkaminen ja eriarvoisuuden kasvu lisäävät yhteiskunnallista epävarmuutta.

Epävarmoissa oloissa, yksinkertaiset ratkaisut, alkavat tuntua yhä paremmilta ja populistiset liikkeet saavat ihmiset taaksensa höveleillä lupauksilla.

Moni äänestäjä onkin saanut karvaasti pettyä, kun piti tulla euron pensaa, mutta tulikin sairaussakko, potkulaki ja ansiosidonnaisen romuttaminen.

Monet näistä heikennyksistä ovat sellaisia, joita yksikään hallituspuolue ei kertonut avoimesti kannattavansa ennen eduskuntavaaleja. Jotkut niistä ovat jopa täydellinen täyskäännös vaaleja edeltäneisiin lupauksiin.

Samalla suomalaisten usko tulevaisuutta kohtaan heikkenee, kun vakituiseen työhön pääseminen vaikeutuu, potkut työstä saa nykyistä helpommin, työttömyysturva pienenee ja ansiosidonnaisen työttömyysturvan piiriin on vaikeampi päästä.

Näiden lisäksi lakko-oikeutta rajoitetaan, jotta työntekijöiden olisi tulevaisuudessa vaikeampaa puolustaa omia oikeuksiaan.

Hyvät kuulijat,

Hallitus on tehnyt itsestään työmarkkinaosapuolen ja aiheuttanut yksipuolisella, elinkeinoelämän toiveita mukailevalla politiikallaan historiallisen työmarkkinakaaoksen.

Voitteko kuvitella - hallitusohjelman teksti on paikoin kopioitu sanasta sanaan Elinkeinoelämän ja Suomen Yrittäjien vaalitavoitteista. Hävytöntä.

Kaikki muut tähänastiset hallitukset ovat keskustelleet työlainsäädännön ja sosiaaliturvan muutoksista myös työntekijäpuolen kanssa.

Orpo-Purran hallitus ei tähän suostu, vaan tarjoaa näennäisiä neuvotteluita, joiden lopputulos on saneltu etukäteen.

Hallituksen politiikka aikaansaa pahoinvointia, vastakkainasettelua ja keskinäistä riitaa suomalaisten välille ja se on äärimmäisen huolestuttavaa.

Lähetänkin viestin hallituspuolueisiin:

Ainoa keino umpisolmun ratkaisemiseksi on työmarkkinoiden uudistaminen tasapuolisesti.

Yksipuolisen sanelun sijaan ratkaisuja pitää hakea yhdessä, sekä työntekijöitä että työnantajia kuullen. Avaimet ratkaisuun ovat hallituksen ja pääministeri Orpon käsissä.

Hallituksella on mahdollisuus valita luottamuksen ja yhteistyön Suomi. Tällainen on SDP:n Suomi.

Hyvät ystävät, hyvät kuulijat,

Kuten tiedämme, vappu on suomalaisen työn juhla. Sosialidemokraattinen liike on aina ollut työn puolue, ja meillä on kunniakas historia siinä suhteessa.

Olemme olleet vahvasti rakentamassa menestyvää, sosiaalisesti oikeudenmukaista hyvinvointivaltiota ja SDP:n mielestä jokaisen tulee osallistua kantokykynsä mukaan sen rahoittamiseen.

Orpo-Purran hallitus ajattelee toisin.

Hyvinvointivaltion rahoituspohjaa murennetaan veron alennuksilla rikkaille ja sallimalla kansainvälinen veronkierto. Yritykset vähentävät väkeä, mutta maksavat ennätyssuuret osingot.

Nyt työelämään astuvat nuoret voivat vain unelmoida työsuhteista, jotka olisivat vakituisia ja kokoaikaisia. Nuorten tulot eivät myöskään kehity enää yhtä nopeasti kuin aikaisemmilla sukupolvilla.

Kun taas mietitään iäkkäämpiä ihmisiä, niin eläkeläisköyhyys vaarantaa arvokkaan ikääntymiseen. Orpo-Purran hallituksen suurin visio, jonka he kansalle tarjoavat, liittyvät saksilla leikkaamiseen ja palvelujen, kuten sairaalaverkon, alas ajamiseen.

Hallituksen mukaan säästöt tehdään oikeudenmukaisesti ja kaikki osallistuvat talkoisiin. Tämä ei pidä paikkaansa.

Tosiasiassa p nauttivat hallituksen erityissuojelusta. Hallitus ei puutu pääomatulojen verotukseen, yritystukiin, vaikka lähes kaikesta muusta leikataan.

Myös suurimmat palkkatulot jäävät sopeutuksen ulkopuolelle.

Ministerien tuloluokassa käteen jäävät tulot kasvavat 1 700 euroa vuodessa, mutta osa-aikatyössä käyvältä kahden lapsen yksinhuoltajalta leikataan jopa 700 euroa kuukaudessa. Siis kuukaudessa 700 euroa.

Ministeri Purran sakset iskevät eläkeläisiin, opiskelijoihin ja pienituloisiin.

Samaan aikaan hallitus ei kompensoi millään tavalla arvonlisäveron historiallista korotusta pienituloisille, vaikka hinnat ovat jo valmiiksi korkealla inflaation vuoksi.

Ministeri Purra lupasi ennen eduskuntavaaleja, että pienituloisilta ei leikata.

Tämä lupaus on rikottu jo moneen kertaan.

Pienituloisilta leikataan, ja säästöt kohdistuvat tavallisten suomalaisten toimeentuloon, sosiaali- ja terveyspalveluihin sekä koulutukseen.

Orpo-Purran hallituksen fokus on kadonnut, heillä ei ole kykyä tarjota ratkaisuja työllisyyden ja talouskasvun aikaansaamiseksi.

Ainoa mihin hallitus kykenee, on syyttää muita ja huutaa opposition ratkaisujen perään. (TAUKO)

Lähetän tässä terveiset Orpo-Purran hallitukselle- erotkaa ensin niin me kyllä kannamme vastuun. Meillä on ratkaisut.

SDP vahvistaisi julkista taloutta puuttumalla mittaviin yritystukiin, pääomatuloihin ja listaamattomien yritysten osinkojen verotukseen.

Näin suojattaisiin heikoimmassa asemassa olevia ja varmistettaisiin kaikkien osallistuminen talkoisiin muuallakin kuin hallituksen juhlapuheissa.

Tämän lisäksi:

1.     Käännetään teknologian kehitys työväestön eduksi.

2.     Parannetaan työntekijöiden jaksamista työelämässä,

3.    Huolehditaan varallisuuden ja tuottavuuden tasaisesta jakautumisesta työntekijälle ja työnantajalle.

4.  Ja huolehditaan, että jokaisella suomalaisella on varmuus toimeentulosta, jolla elättää itsensä ja perheensä.

Kuten kuulette, hallituksen politiikalle on olemassa parempi vaihtoehto. Sopeutukset on mahdollista tehdä myös oikeudenmukaisella tavalla.

Jo riittää hallituksen epäoikeudenmukainen politiikka. Pystymme parempaan.

Hyvät ystävät,

Nyt on jo kolmas vappu peräjälkeen, kun Euroopassa on käynnissä täysimittainen sota.

Venäjän käsittämättömän hyökkäys Ukrainaan on aiheuttanut sen, että sadat tuhannet ihmiset ovat menettäneet henkensä tai haavoittuneet. Miljoonat ovat joutuneet jättämään kotinsa.

Tässä ajassa, Euroopan unioni on Suomelle tärkeämpi kumppani kuin koskaan aiemmin. Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa muutti pysyvästi turvallisuustilannettamme ja osoitti, miten tärkeää on, että emme ole yksin.

Eurovaaliehdokkaana näen, että EU:n on oltava entistä vahvempi ja ottaa enemmän vastuuta omasta puolustuksestaan.

Vahva Eurooppa luo kokonaisvaltaista turvallisuutta, mikä on myös jokaisen suomalaisen etu.

EU:n pitää pyrkiä olemaan kriittisten materiaalien suhteen omavarainen ja etsiä aktiivisesti ratkaisuja ihmisten arjen parantamiseksi, kuten kustannusten nousuun ja ostovoiman parantamiseksi.

Sosialidemokraattinen EU ratkoo päättäväisesti ilmastonmuutoksen,
ja luonnon monimuotoisuuden ongelmia,
puolustaa työntekijöiden oikeuksia ja luo vakaan toimintaympäristön yrityksille.

Kesäkuun eurovaaleissa päätetään Euroopan suunnasta ja sielusta.

Oikeusvaltion, demokratian ja ihmisoikeuksien kunnioitus sekä tasa-arvon edistäminen eivät ole itsestäänselvyyksiä, vaan niitä pitää puolustaa joka päivä.

Perinteiset oikeistopuolueet niin Euroopassa kuin kokoomus Suomessa, ovat valmiit tinkimään näistä arvoista, sillä yhteistyö laitaoikeiston kanssa vauhdittaa heidän tavoitteitaan, jotka ovat hyvinvointivaltion purkaminen sekä työntekijöiden oikeuksien heikentäminen.

Me suomalaiset näemme tämän joka päivä kotimaan politiikassa.

Kokoomuksen ja perussuomalaisten hallitusyhteistyö on johtanut paitsi eriarvoisuuden ja vastakkainasettelun lisääntymiseen, myös hyökkäyksiin mediaa, järjestäytyneitä työntekijöitä ja muita länsimaisen demokratian kulmakiviä vastaan.

Kesäkuun eurovaaleissa päätetään siitä, annetaanko saman kehityksen laajentua myös Euroopan unioniin.

Jos et tätä hyväksy Suomessa, niin muista äänestää Eurovaaleissa.
Nyt on aika vaikuttaa.

Työväenliikkeen on estettävä oikeiston synkät voimat omilla demokraattisilla vaihtoehdoillaan. Me olemme vastavoima laitaoikeistolle. Me puolustamme demokratiaa, oikeusvaltiota, rauhaa ja tasa-arvoa. Meidän Euroopassamme kitketään vihapuhetta ja rasismia sekä huolehditaan ihmisten yhdenvertaisuudesta.

Taloudellinen eriarvoisuus ja näköalattomuus on ratkaistava puuttumalla juurisyihin eli eriarvoisuuden kasvuun. Meidän tulee YHDESSÄ pitää huoli sosiaalisesta oikeudenmukaisuudesta, sillä oikeisto ei siihen kykene. Rakennetaan Euroopan unionia, jossa jokainen ihminen pidetään mukana.

Kun ihminen ihminen on,

niin leipää hän tarvitsee.

Suunsoitto ei nälkää karkoita

eikä tyhjää täydeksi tee.

 

Siis vasen, yks, kaks.

Siis vasen, yks, kaks,

missä paikkasi tiedätkö sen?

Tänne päin, täällä marssivat työläiset,

sinä myös olet työläinen.

 

Toivotan teille kaikille hyvää työväen juhlaa, vappua!

Miina-Anniina Heiskanen