Valtuustoaloite: Oulun kaupunkiin Walk-in mielenterveyspalvelupiste

Olen tänään jättänyt Oulun kaupunginvaltuuston 4/2022 kokouksessa seuraavan valtuustoaloitteen: Oulun kaupunkiin Walk-in mielenterveyspalvelupiste.

Aloitteen sisältö:

Esitän perustettavaksi Oulun kaupunkiin matalan kynnyksen walk-in mielenterveyspalvelupisteen, jossa vastaanotolle voi tulla, kun oma tai läheisen mielenterveys huolestuttaa.

Vastaanotto toimii ilman ajanvarausta ja sinne ei tarvitse erikseen lähetettä. Vastaanotolla voitaisiin tehdä tilannekartoituksia, palveluohjausta muihin hoitopaikkoihin ja suunnitella jatkohoitoa. Työparina vastaanotolla voisi olla psykiatrinen sairaanhoitaja ja psykologi. Palvelu olisi ikärajaton.

Palvelun tulisi olla keskeisellä paikalla, esimerkiksi Oulu10 yhteydessä. Tai mahdollisesti kiertävällä periaatteella, jalkautuen eri kaupunginosiin (esimerkiksi kirjastojen yhteyteen).

Tutkimukset osoittavat, että koronapandemia on lisännyt pahoinvointia entisestään. Tähän tulee puuttua nopeasti, tai meillä ei ole tulevaisuudessa jaksavia työntekijöitä, veronmaksajia ja yhteiskunnan kehittäjiä. Sote-uudistuksen myötä osa hyvinvointipalveluista jää kuntien vastuulle ja osa siirtyy uusien hyvinvointialueiden järjestettäväksi. Walk-in mielenterveyspiste olisi Oulun kaupungin tarjoama palvelu.

Mielenterveyden edistäminen on investointi, ei kuluerä, sillä mielenterveystyöhön sijoitettu pääoma maksaa tutkimusten mukaan itsensä takaisin moninkertaisesti.

———

Lämmin kiitos kaikille aloitteeni kannattajille! Toivon sydämestäni, että tämä saadaan toteutukseen Oulun kaupungissa. Pidetään huolta.

Miina-Anniina Heiskanen