Valtuustoaloite: Hintan koulutien turvallisuutta parannettava - etenee toteutukseen!

Ensimmäinen valtuustoaloitteeni etenee toteutukseen!

Jätin 28.2.2022 Oulun kaupunginvaltuuston kokouksessa aloitteen Hintan koulutien turvallisuuden parantamiseksi. Aloitteeseeni vastattiin: "Kintastie-Valjastie risteyksen parantaminen otetaan suunnitteluohjelmaan ja toteutetaan aikaisintaan kesällä 2023 koulujen loma-aikana."

Olen superiloinen! <3 Parasta on, että aloite tehtiin tiiviissä yhteistyössä oululaisten kanssa. Kiitos Janne Knuutinen, Hintan koulun vanhempainyhdistys ja rehtori Matti Ahola, että olitte yhteydessä minuun.

Mikäli sullakin tulee mieleen jokin asia, mitä Oulussa pitäisi edistää, niin ooppa yhteydessä! Maailmaa voi muuttaa, tarvitaan vain rohkeita ihmisiä.

Aloitteeni kuului seuraavasti:

Valtuustoaloite Hintan koulutien turvallisuuden parantamiseksi

Esitän valtuustoaloitteena Hintan koulutien turvallisuuden parantamiseksi:
- Kintastien ja Valjastien risteysalueen korotus siten, että risteykseen tulevien autojen on pakko hidastaa vauhtia. - Koko Kintastien ja Valjastien risteysalueen muuttaminen suojatieksi.
- Pyörätien jatkaminen päiväkodin kohdalta risteykseen saakka.
- Kintastien ja Valjastien risteyksestä Hintan koululle menevän tien muuttaminen pihakaduksi, jotta autoilijoilla on tiedossa, että alueella pitää noudattaa erityistä varovaisuutta.

Ehdotetuilla parannuksilla varmistettaisiin lasten turvallinen koulumatka, autojen selkeä väistämisvelvollisuus ja riittävän matala ajonopeus.

Perustelut: Kintastien ja Valjastien risteys ja etenkin Valjastien alkupään tienylitys lastentarhan kohdalta alkavalle pyörätielle ovat vaarallisia kävellen tai pyöräillen Hintan koululle saapuville lapsille. Valjastielle valmistunut uusi lastentarha lisää entisestään liikennettä alueella. Talvella kävelijät ja pyöräilijät voivat kulkea ainoastaan kapeaa tien reunaa, kunnes pyörätie alkaa lastentarhan kohdalta. Tie on todella kapea vastaantuleville autoillekin (vain 4,6 metriä), jolloin kahden auton kohdatessa tiellä tulee kävelijän käytännössä väistää lumihankeen. Kesäisin kouluun tulevat kävelijät ja pyöräilijät kulkevat kapeaa tien reunaa tai nurmikkoa risteyksen jälkeen, kunnes pyörätie alkaa lastentarhan kohdalta.

Lisäksi Hintan koulun rehtorin Matti Aholan ja Vanhempainyhdistyksen puheenjohtajan Hanna Kärkkäisen kommentit:

“Kintastien ja Valjastien risteyksestä on tullut lukuisia palautteita huoltajilta. Risteyksen kohdalla autojen nopeudet saattavat olla suuria, jalankulkijoilla ei ole selkeää kohtaa missään kohdin ylittää risteystä. Kevyen liikenteen väylän puuttumisesta (Kintastien risteyksestä kouluun päin johtavalla tiellä) johtuen joudumme käyttämään vaihtoehtoisia reittejä esim. IP -kerhoon siirtymisessä Hintan seurakuntatalolle. Kuitenkin aamuisin monet lapset kulkevat tuota reittiä kouluun ja ylittävät risteyksen kuka mistäkin kohdin, turvallisuusriski on aina läsnä. Varsinkin pienten lasten turvallisuuden kannalta olisi todella tärkeä, että tämä tieosuus/risteys saataisiin turvalliseksi." - Hintan koulun rehtori Matti Ahola

"Tämä on aiheena sellainen josta on vanhempainkokouksissa keskusteltu ajoittain yli kymmenen vuoden ajan, joten on hienoa että vihdoin on löytynyt aiheeseen on tartuttu konkreettisin keinoin. Vuosien aikana on nostettu esille risteyksen vaarallisuutta jalankulkijan näkökulmasta. Risteyksessä ei ole jalankulkijalle merkittyjä ylityskohtia. Talvisin lumipenkat huonontavat näkyvyyttä. Kesäisin autioituneen talon tontilla olevat puut varjostavat risteyksen. Saattoliikennettä koululle ja päiväkotiin vientiä on paljon ja tilannenopeus autoilla on risteykseen tullessa usein suuri." - Vanhempainyhdistyksen puheenjohtaja Hanna Kärkkäinen

Miina-Anniina Heiskanen