Mielipiteeni Sanomalehti Kalevassa 16.12.2022: Tuetaan kotitalouksia ja yrityksiä sähkön hintakriisissä

Tuetaan kotitalouksia ja yrityksiä sähkön hintakriisissä

Sähkö on liian kallista. Osa yrityksistä on konkurssiuhan alla kohonneiden energiakustannusten vuoksi ja kotitalouksissa sähkölaskut aiheuttavat inhimillistä hätää. Suomi on ajautumassa sähkön hintakriisiin.


Syynä kohonneisiin kustannuksiin on Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan ja Venäjän Eurooppaa vastaan käymä energiasota. Tämä on nostanut sähkön hinnat ennätyskorkealle. On uhkana, että talven aikana Suomessa voi korkeiden hintojen lisäksi olla sähköpula sekä kiertävät sähkökatkot.


Kukaan meistä ei ole voinut varautua tähän kriisiin ja tilanne on sietämätön. Siksi me SDP:ssä ryhdyimme toimiin ja esitämme kotitalouksille määräaikaista sähkön hintakattoa, joka on alle 20 s/kWh. Hintakatto ei oleellisesti heikentäisi kannustinta vähentää sähkön kulutusta, mutta olisi tärkeä tuki kotitalouksille tulevana talvena.


Sähkön hintakatto on voimassa useissa maissa, kuten Norjassa, Saksassa, Ranskassa ja Virossa. Mahdollinen hintakaton sisältämä tuki voidaan rahoittaa esimerkiksi valmisteilla olevalla energia-alan ylisuuriin voittoihin puuttuvalla windfall-verolla, jonka odotetut tuotot ovat 0,5–1,3 miljardia euroa.


Kotitalouksien ohella sähkön hintakriisi koskee myös yrityksiä. Mielestäni valtion on tuettava yrityksiä, jotka vähentävät sähkön kulutustaan. Tämä auttaa yritykset ja niiden työntekijät kriisin yli, laskee pörssihintoja sekä auttaa vähentämään mahdollisia sähkökatkoja.


Tällaisena kriisiaikana myös viranomaisten on otettava laajempaa vastuuta. Energiaviraston, Kilpailu- ja kuluttajaviraston sekä kantaverkkoyhtiö Fingridin tehtävänä on oltava myös sähkön hinnan kohtuullisuudesta huolehtiminen, jotta voidaan varmistaa, ettei yksikään yritys väärinkäytä markkinatilannetta.


Pidemmällä aikavälillä on myös varmistettava, että tämän talven kaltainen tilanne ei pääse toistumaan. Juuri nyt on kuitenkin tärkeintä, että niin kotitaloudet kuin yrityksetkin pärjäävät talven yli. Tätä edistävät myös Marinin hallituksen aiemmin päättämät toimet. Näitä ovat elokuussa toteutettu useiden etuuksien ylimääräinen indeksikorotus, määräaikaiset sähkön arvonlisäveron alennus, sähkövähennys ja sähkötuki sekä SDP:n esittämä varhaiskasvatusmaksujen alentaminen.


Miina-Anniina Heiskanen

tiedottaja, SDP:n eduskuntaryhmä

Oulun kaupunginvaltuutettu (sd.)

ekonomi (KTM), tanssinopettaja (AMK)

Kirjoitus on julkaistu Sanomalehti Kalevassa 16.12.2022. Löydät sen täältä.

Miina-Anniina Heiskanen