Keskustakampus tehdään tuleville sukupolville
JULKAISTU SANOMALEHTI KALEVASSA 16.5.2020.
Kirjoitimme Kalevaan 5.5. mielipidekirjoituksen Keskustakampus on askel kohti tulevaisuutta. Saimme kirjoituksesta paljon positiivista palautetta ja haluamme tässä yhteydessä kiittää teitä kaikkia!
Toisenlaista palautetta edusti Jukka Rossin 11.5. julkaistu mielipide, jossa hän puhuu unelmahötöstä ja esittää enemmän kysymyksiä, kuin tarjoaa faktapohjaisia argumentteja. Rossin esittämät väitteet eivät ole kirjoituksemme mukaisia.
Mielestämme yliopiston tärkein tehtävä on laadukas opetus ja tutkimus, joissa Oulun yliopisto pärjää erinomaisesti. Uusi keskustakampus vahvistaa näitä molempia ajanmukaisten tilojen ja modernin teknologian ansiosta. Sisällöllisen kehittämisen lisäksi tulee tehdä myös muita panostuksia. Kun kilpailu tutkimuksen saralla on korkealuokkaista kaikilla Suomen yliopistoilla, nousevat muut mittarit yhä suurempaan arvoon ja niissä Oulun yliopisto ei pärjää.
Väestöennusteiden mukaan Pohjois-Suomen alueella asuvien nuorten määrä kääntyy laskuun vuonna 2030. Kun tätä peilaa hallitusohjelmassa ja korkeakouluvisiossa suunniteltuun yliopistojen aloituspaikkojen lisäämiseen koko maassa, tulee kilpailu opiskelijoista väistämättä kiristymään. Oulun yliopisto on vetovoimaisuudessa verrokkiyliopistoja jäljessä. Vetovoimaisuuteen vaikuttavissa tekijöissä pärjätään huonosti muun muassa sijainnin sekä kulttuuri- ja palveluvalikoiman suhteen. Näillä on vaikutusta opiskelupaikan valintaan. Yliopiston vetovoimaisuutta ei lisää myöskään fakta, että Linnanmaan kampuksen päästöt ovat merkittävästi verrokkiyliopistoja suuremmat.
Ympäristö- ja ilmastokysymykset ovat tuleville sukupolville tärkeitä. Linnanmaan kampus on energiasyöppö, joka jättää valtavan hiilijalanjäljen. Kampus vaatisi jatkuvia, hankalasti toteutettavia peruskorjauksia, eivätkä tilat ja saavutettavuus joukkoliikenteellä vastaa tulevaisuuden tarpeita.
Uusi keskustakampus on energiatehokas ja ilmaston näkökulmasta toimiva ratkaisu liikenteen solmukohdassa. Toimivissa tiloissa on mukava opiskella ja työskennellä, ja keskustan palvelut ovat kävelymatkan päässä. Keskustan läheisyydessä toimii myös enemmän IT-alan yrityksiä kuin Teknologiakylän alueella. Mikäli etäisyys on yhteistyön kannalta keskeinen tekijä, tulee yliopiston yritysyhteistyö merkittävästi vahvistumaan Raksilaan siirtymisen myötä.
Aiemmin kirjoitimme, että siirtyminen Linnanmaalta keskustaan sijoittuu pitkälle ajanjaksolle, vuosille 2027–2040. Tuona aikana ehtii tapahtua paljon niin Linnanmaan kuin ydinkeskustan kehityksessä. Yhteistyö korkeakoulujen kesken tiivistyy ja näkisimme mielellämme Oamkin siirtyvän keskustaan vuoden 2040 jälkeen, kun vuokrasopimus Linnanmaalla päättyy.
Kirjoitimme myös, että opiskelijat haluavat asua keskustan läheisyydessä. Tämä käsittää ydinkeskustan lisäksi keskustan lähialueet, joissa sijaitsee jo opiskelija-asutusta. Suuri osa Linnanmaan opiskelija-asunnoista on rakennettu samoihin aikoihin kampuksen kanssa ja ne ovat tulossa käyttöikänsä päähän. Opiskelijoiden toiveet asumisen suhteen ovat muuttuneet 60 vuodessa ja keskustan läheisyys koetaan tärkeänä. Opiskelija-asuntotuotanto keskittynee keskustaan ja sen lähialueille joka tapauksessa.
Keskustakampus on panostus ennen kaikkea tuleville sukupolville. Se on tulevaisuusinvestointi, joka palvelee sekä Oulun yliopistoa että Oulun kaupunkia.
Miina-Anniina Heiskanen, Ekonomi, Oulun yliopiston hallituksen jäsen 2018-2019
Joni Ollikainen, Kauppatieteiden ylioppilas, Oulun yliopiston hallituksen jäsen 2020-