Eriarvoisuuden vähentäminen politiikan keskiöön

Kirjoitus on julkaistu Sanomalehti Kalevassa 18.3.2023 ja se löytyy täältä.

Eriarvoisuuden vähentäminen on keskeisimpiä politiikan ja hyvinvointivaltion tehtäviä. Kasvavat tulo- ja varallisuuserot ovat uhka ihmisten hyvinvoinnille, yhteiskuntarauhalle ja demokratialle.

Suhtautuminen eriarvoisuuteen jakaa puolueita. Tuoreessa muistissa on keskustan, kokoomuksen ja perussuomalaisten hallitus vuosilta 2015-2019, jolloin yhdeksän kymmenestä suomalaisesta köyhtyi. Se oli kovaa aikaa pieni- ja keskituloisille eläkeläisille, työssäkäyville, työttömille ja lapsiperheille. Kriisien seurauksena elinkustannukset ovat nousseet valtavasti, ja moni suomalainen on taloudellisesti ahtaalla – oikeistohallitus olisi monelle suomalaiselle huono vaihtoehto.

Tulevalla vaalikaudella tarvitaan toimenpiteitä julkisen talouden tasapainottamiseksi: menosopeutuksia, panostuksia kasvuun ja veropohjan tiivistämistä. Tarvitsemme talouskasvun aikaansaamiseksi investointeja tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoimintaan, lisää ammatillisia ja korkeakoulutettuja osaajia, sekä toimia työllisyysasteen nostamiseksi. Samalla pitää ehkäistä eriarvoistumista maksuttomalla koulutuspolulla varhaiskasvatuksesta korkeakouluun, turvata julkiset palvelut ja riittävä sosiaaliturva. Alueellinen tasa-arvo edistää ihmisten tasa-arvoa, joten koko Suomi tulee pitää mukana kehityksessä.

Myös veropohjaa tulee tiivistää ja SDP poistaisi listaamattomien osakeyhtiöiden verohelpotukset. Estetään aggressiivista verosuunnittelua ja karsitaan haitallisia yritystukia, jotka maksavat valtiolle sekä haittaavat markkinoiden toimintaa.

2030-luvulla Suomi kohtaa suuria haasteita huoltovarmuuteen liittyen. Tarvitsemme vahvan yhteiskunnan ja talouden, jotta selviämme haasteista hyvinvointivaltion säilyttäen. Minulle on tärkeää, että aivan kaikista suomalaisista huolehditaan. Minulla on rohkeutta olla Sinun puolellasi.

Miina-Anniina Heiskanen
Ekonomi (KTM)
Tanssinopettaja (AMK)
Eduskuntavaaliehdokas (sd.)

Miina-Anniina Heiskanen