Yksikään pieni mieli ei saa särkyä

Ihmisenä ja päättäjänä kannan huolta lasten ja nuorten hyvinvoinnista, tilanne on mielestäni hälyttävä. Tarvitsemme lisää rahaa ja alan ammattilaisia niin ennaltaehkäiseviin palveluihin kuin mielenterveyspalveluihin.

Kannatan maksutonta psykoterapeuttikoulutusta. Tähän kannattaa satsata, koska mielen hyvinvointiin sijoitetut eurot maksavat itsensä takaisin yhteiskunnalle. Mielenterveyden häiriöt maksavat Suomelle vähintään 11 miljardia euroa joka vuosi, ja mielenterveyden haasteet ovat suurin työelämästä syrjäyttäjä.

Alueellisesta näkökulmasta on hyvä, että Oulun yliopistossa on aloitettu psykologian koulutusohjelma. Olin mukana Oulun yliopiston hallituksessa hallituksen jäsenenä, kun teimme päätöksen tuosta koulutusohjelmasta, ja tavoitteena on, että se tulisi muutamien vuosien päästä vastaamaan Pohjois-Suomen psykologitarpeeseen.

Kaupunginvaltuutettuna olen myös tehnyt aloitteen walk-in mielenterveyspalvelupisteestä, joka olisi ikärajaton. Vielä se ei ole edennyt, mutta teen töitä asian eteen. Tämä malli voisi mielestäni toimia myös valtakunnallisesti.

Jokaisella lapsella ja nuorella pitää myös olla mahdollisuus harrastaa. Tanssinopettajana tiedän, miten liikunta- ja kulttuuriharrastukset ovat kehon ja mielen hyvinvointia lisäävä asia ja parhaimmillaan ennalta ehkäisevä mielenterveyspalvelu. Tällä hallituskaudella lanseerattu harrastamisen Suomen malli on askel hyvään suuntaan ja tätä toimintamallia on tärkeä laajentaa myös toiselle asteelle ja kaikkiin kuntiin tulevalla hallituskaudella.

Pienen pojan äitinä kannan näistä asioista huolta ja haluan toimia tilanteen parantamiseksi. Mielestäni yksikään pieni mieli ei saa särkyä ja tämä on yhteiskunnallisesti merkittävä asia. Nyt on aika valita eduskuntaan päättäjät, jotka ymmärtävät asian tärkeyden. Olen ehdolla Oulun vaalipiirissä numerolla 23.

Miina-Anniina Heiskanen