Oulun Infraa EI saa ulkoistaa

Oulun kaupunginvaltuustossa ma 22.5.2023 käsiteltiin Oulun Infra -liikelaitoksen palvelujen ulkoistamista. Käytin kokouksessa kaksi puheenvuoroa aiheeseen liittyen.

Ensimmäinen puheenvuoroni oli tarkastuslautakunnan arviointikertomuksen käsittelyn yhteydessä:

“Arvon oululaiset,

Haluan kiittää tarkastuslautakuntaa informatiivisesta arviointikertomuksesta, sitä on ollut jälleen ilo lukea. Keskityn puheenvuorossani päivän eniten puhuttavaan aiheeseen, Katujen kunnossapitoon.

Arviointikertomuksesta nimittäin selviää, että Oulun katujen, teiden, pyöräteiden ja jalkakäytävien kunnossapito on hoidettu oululaisten näkökulmasta hyvin.

Teen muutaman noston tarkastuslautakunnan arviointikertomuksesta:

1. Oululaisten yleinen tyytyväisyys katujen kunnossapitoon on lisääntynyt vuonna 2022. ITSE ASIASSA se on tutkituista 27 kunnasta kaikista paras tulos. Muilla vertailukaupungeilla arvo on laskenut, Oululla ei.

2. Talvikunnossapito on parantunut. Liikennealueiden talvihoidossa Oulu on noussut tutkituista vertailukunnista MAAN PARHAAKSI.

3. Jalankulku- ja pyöräteiden kunnossa Oulu on noussut ylivoimaisesti parhaaksi. Oulun saama lukuarvo on vuoden-22 tutkimuksessa mukana olleiden kuntien korkein ja selvästi keskiarvon yläpuolella.

4. Kunnossapidon kustannukset ovat Oulussa keskitasoa alhaisemmat.

5. Kunnossapidon tasoa on pystytty nostamaan yksikkökustannuksia kasvattamatta.

Nämä nostot arviointikertomuksesta kertovat selväsanaisesti, että Oulun infra-liikelaitos hoitaa työt kustannustehokkaasti sekä laadukkaasti. Nykyinen toimintamalli on omistajalle taloudellisesti ja laadullisesti kannattavaa.

Tässä tilanteessa tuntuukin kummalliselta, että keskustelemme tänään myöhemmin Oulun infra-liikelaitoksen toimintojen ulkoistamisesta.

Arvoisat valtuutetut,

perustetaan päätöksemme edellä mainittuihin faktoihin. Ulkoistaminen olisi uhka laadulle, joten ei romuteta toimivaa mallia. Infran palvelut tulee jatkossakin toteuttaa omaa toimintaa kehittämällä. Kiitos.”


Toinen puheenvuoroni, itse ulkoistamisesityksen käsittelyn yhteydessä:
”Hyvät oululaiset,

Olemme tärkeän keskustelun äärellä, sillä infrarakentaminen, sekä katu- ja viheralueiden kunnossapito näkyy meidän kaikkien oululaisten arjessa.

Kun se toimii, niin siihen ei kiinnitä juuri huomiota, mutta kun se ei toimi, niin tilanne on kaikille haastava.

Nykyinen toimintamalli on meidän oululaisten kannalta hyvä, sillä Oulun infran toimintavarmuus on erinomaista ja oma toiminta parantaa kaupunkimme kriisivalmiutta. Oulun infran hyödyntämä Moniosaajamalli mahdollistaa laajan kirjon eri tehtäviä, joka ei ostopalveluna ole yhtä kustannustehokasta. Omalla tuotannolla voimme myös varmistaa yhteiskuntavastuun toteutumisen sekä ympäristöystävälliset toimintamallit.

Oulun infra-liikelaitoksella onkin yhteiskunnallista arvoa, sillä se työllistää kausiluontoisia työntekijöitä, oppisopimussuhteisia, kuntouttavan työtoiminnan piirissä olevia ja työllistämistukivaroin palkattuja työntekijöitä.

Arvoisa valtuusto,

toivoisin, että me oppisimme virheistä.

Viime valtuustokaudella Oulun kaupunginvaltuusto päätti ulkoistaa ateria- ja puhtaanapitopalvelut. Tuon ratkaisun johdosta näiden palvelujen taso on heikentynyt Oulussa ja kritiikkiä nykytilaan on kuulunut myös täällä valtuustossa, useista eri valtuustoryhmistä. Ulkoistus ei ollut tuolloin onnistunut ja samaa virhettä ei nyt kannata toistaa.

Kuten Tarkastuslautakunnan arviointikertomuksessa todettiin, Oulun infra-liikelaitos hoitaa työt kustannustehokkaasti sekä laadukkaasti. Valtuutettuna en näe syytä miksi nykyistä infran toimintamallia kannattaisi romuttaa.

Arvostetaan Oulun infran kokeneiden työntekijöiden osaamista. Säilytetään infrapalvelut Oulun kaupungin omana toimintana ja kehitetään niitä edelleen. Kiitos.”

Miina-Anniina Heiskanen