Oulun kaupungin tarjottava maksutonta ehkäisyä nuorille

Julkaistu Sanomalehti Kalevassa 19.11.2018.

Oulun Demarinuorten ja -opiskelijoiden mielestä Oulun kaupungin tulisi toteuttaa vastuullista hyvinvointipolitiikkaa ja tarjota kaikille alle 25-vuotiaille nuorille maksuton ehkäisy. Nuorten saatavilla tulisi olla lyhyt- ja pitkäkestoisia ehkäisymenetelmiä sekä tietoa ja neuvontaa ehkäisyn käyttämisestä ja seksuaaliterveydestä.

Erityisesti päättäjien tulisi tutustua maksuttoman ehkäisyn hyötyihin nuorten hyvinvoinnin näkökulmasta. Tällä hetkellä Suomessa on vain 35 kuntaa ja kaupunkia jotka tarjoavat kyseistä palvelua, vaikka esimerkiksi Väestöliitto sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ovat suositelleet maksutonta ehkäisyä jo vuosien ajan.

Ehkäisy olisi tehokkain keino vähentää esimerkiksi nuorten ei-toivottuja raskauksia ja raskaudenkeskeytyksiä. Yle uutisoi 8.11. kuinka Meri-Lapin alueella nuorille suoritettavien raskaudenkeskeytysten määrä kääntyi muutamassa vuodessa laskuun alle 25-vuotiaille tarjotun maksuttoman ehkäisyn avulla. Aikaisemmin Meri-Lapin alue oli Suomen abortti tilastojen kärjessä. Vastaavia positiivisia uutisia on saatu myös esimerkiksi Raumalta ja Vantaalta.

Seksi on normaali osa elämää ja kaikilla tulisi olla yhdenvertaiset mahdollisuudet pitää huolta itsestään. Nuorilla ehkäisy voi jäädä hankkimatta esimerkiksi tiedon puutteen tai ehkäisyvälineiden ostoon liittyvän häpeän tai korkean hinnan vuoksi. Siksi yhteiskunnan tulisi tarjota nuorille mahdollisuus saada neuvontaa ja ehkäisyvälineitä vaivatta.

Taloudellisesta näkökulmasta katsottuna uudistus olisi kustannustehokas. Ehkäisyn järjestäminen tulee halvemmaksi yhteiskunnalle kuin raskaudenkeskeytysten suorittaminen. Taloudelliset kustannukset olisivat joka tapauksessa mitättömät verrattuna siihen inhimilliseen hyvinvointiin mitä uudistus saavuttaisi.

Maksuttoman ehkäisyn vaikutukset ovat positiivisia ja nuorten hyvinvointia parantavia. Oulun kaupungilla olisi Pohjois-Pohjanmaan veturina mahdollisuus toimia edistyksen ja hyvinvoinnin suunnannäyttäjänä. Maksuttoman ehkäisyn tarjoaminen alle 25-vuotiaille on panostus tasa-arvon, nuorten terveyden ja paremman hyvinvoinnin puolesta.

Janne-Pekka Niemimäki, Demarinuorten liittohallituksen jäsen

Miina-Anniina Heiskanen, Oulun Demariopiskelijoiden puheenjohtaja

Miina-Anniina Heiskanen